Dietetyczne i zdrowotne właściwości truskawek

Mimo, że truskawki są owocami sezonowymi to przepada za nimi większość ludzi. Na uwagę zasługuje nie tylko ich kuszący zapach i przepyszny smak, ale przede wszystkim zdrowotne i dietetyczne właściwości tych owoców. Truskawki zawierają wiele mikro i makroelementów takich jak: wapń, fosfor, żelazo mangan i potas oraz są źródłem wielu witamin: C, B, B1, B2, PP. Dzięki temu wpływają korzystnie na organizm, wzmacniają kości, a także przeciwdziałają anemii. Są bardzo zdrowe dla serca, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają poziom cukru we krwi. Warto również wspomnieć, że zawierają właściwości antynowotworowe oraz bakteriobójcze. Oprócz właściwości zdrowotnych truskawki posiadają również właściwości dietetyczne oraz dobrze wpływają na urodę. Owoce te cechują się niską kalorycznością, 100 g truskawek zawiera około 30 kcal. Zawierają dużą ilość związków mineralnych i błonnika, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom, regulują proces trawienia oraz wspomagają spalanie tłuszczów i węglowodanów. Truskawki zawierają w sobie sporą ilość wody, poprzez którą usuwają toksyny z organizmu i go oczyszczają, prowadzą tym samym do obniżenia wagi ciała. Owoce te wpływają również dobrze na urodę. Ich właściwości są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym do produkcji maseczek do cery trądzikowej, zniszczonej i suchej. Aromat truskawek jest często wykorzystywany jako składnik zapachu perfum oraz innych kosmetyków.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących sportu i aktywnego spędzania czasu wolnego. Zapraszam do czytania i aktywnego komentowania na fb!
Wszelkie prawa zastrzeżone ©